Locuri

Acasă la Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou

Pe data de 5 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou. Întrucât acesta este un sfânt tare drag mie, voi începe cu această ocazie seria de articole despre pelerinajul din Grecia la care am participat la începutul lunii martie 2018.

Pe Sfântul Efrem cel Nou l-am descoperit întâmplător  acum câțiva ani, iar de atunci și până acum el a devenit prietenul și ocrotitorul meu alături de Sfânta Muceniță Filofteia (despre care am povestit mai multe aici: Sfânta Muceniţă Filofteia, ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor ) și de alți sfinți.

Viața sa tulburătoare ne demonstrează încă odată cât de puternică poate să fie dragostea față de Dumnezeu și cât de tare ne poate întări El în nevoi.

Sfântul Efrem cel Nou s-a născut în Grecia pe data de 14 septembrie 1384 (de ziua Sfintei Cruci). Sfântul a rămas orfan de tată încă de mic copil, astfel că el împreună cu ceilalți 6 frați ai săi au fost îngrijiți numai de mama sa evlavioasă. La vârsta de 14 ani, Sfântul Efrem cel Nou a intrat ca monah in Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților, din regiunea grecească Attica (de lângă localitatea Nea Makri).

Pe data de 14 septembrie 1425 (tot de ziua Sfintei Cruci, când împlinea 41 de ani de viață și 27 de ani de aspră nevoință călugărească), Sfântul Efrem cel Nou a fost luat în robie de către turcii care au atacat mănăstirea de pe Colina Neprihăniților, iar ceilalți călugări din obștea sa au fost decapitați.

Martiriul Sfântului Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – a durat 8 luni: a început pe data de 14 septembrie 1425 și s-a sfârșit pe data de 5 mai 1426, într-o zi de marți, la ora 9 dimineața, când Sfântul Efrem cel Nou și-a dat sufletul în mâinile Domnului, în urma chinurilor cumplite la care fusese supus (a fost spânzurat cu capul în jos de crengile unui dud, în pântece i-au înfipt un tăciune aprins și i-au sfâșiat carnea). În toată această perioadă de 8 luni de robie, turcii l-au chinuit zi de zi pe Sfântul Mare Mucenic, pentru a-l determina să-și lepede credința ortodoxă și să se facă musulman.

Vreme de peste 500 de ani, nimeni nu a știut nimic despre acest Mare Mucenic, însă în data de 3 ianuarie 1950, Monahia Macaria a descoperit, prin revelație dumnezeiască, Sfintele Moaște ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou, precum și viața și pătimirile sale. Apoi Sfântul Efrem cel Nou li s-a arătat și altor credincioși din Grecia, uneori aievea (în realitate), iar alte ori s-a arătat în vis, pentru a-i îmbărbăta și a le promite ajutorul său (pe care oamenii l-au primit neîntârziat), dezvăluindu-le apoi o parte din chinurile cumplite pe care le-a suferit pentru că și-a păstrat credința ortodoxă.

-Foto: Cristina Stoian, Mormântul Cuvioasei Maici Macaria-

De aceea, Sfântul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri (Grecia), este sărbătorit de două ori pe an: pe 3 ianuarie (ziua aflării Sfintelor sale Moaște) și pe 5 mai (ziua adormirii sale întru Domnul, în urma chinurilor cumplite suferite ca Mare Mucenic).

La începutul lunii martie 2018 am participat la un pelerinaj în Grecia organizat de Agenția Cistour  pe care o recomand cu drag. Aceasta a fost atât prima mea întâlnire cu Grecia, cât și prima mea participare la un pelerinaj. Întreaga experiență a fost minunată, Grecia fiind o țară care m-a surprins într-un mod extrem de plăcut.

Penultima zi de pelerinaj mi-a purtat pașii către Nea Makri, la Mănăstirea cu hramul Bunei Vestiri, locul unde se află atât moaștele Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou cât și dudul de care a fost spânzurat Sfântul,  în jurul căruia s-a construit în prezent un paraclis.

-Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou de la Nea Makri-

Emoția întâlnirii și bucuria acelui loc nu pot fi descrise nici într-o mie de articole… Locul acela este cu adevărat sfânt și merită adăugat pe lista cu locuri de vizitat de fiecare dată când ajungi în Grecia. Florile plantate cu grijă de măicuțele care locuiesc la mănăstire întregesc firesc atmosfera de basm care domnește peste întreaga locație. Paraclisul ce adăpostește dudul în care a fost martirizat Sfântul Efrem cel Nou îți oferă parcă o călătorie în timp și îți dezvăluie patimile cumplite la care a fost supus acesta.

-Foto: Cristina Stoian-
-Foto: Cristina Stoian,
Paraclisul ce adăpostește dudul în care a fost martirizat Sfântul Efrem cel Nou-

Recent, cu ocazia unei drumeții în Podișul Casimcei, am descoperit Mănăstirea „Sfântului Efrem cel Nou și Sfântului Dionisie cel Smerit”, situată pe drumul comunal dintre  localitățile Gura Dobrogei și Târgușor, foarte aproape de Peștera Liliecilor din Rezervația Naturală Gura Dobrogei . Mânăstirea a fost construită pe locul fostei Cetăți Ester, o cetate cu trei biserici, unde s-a slujit întru Hristos . ”Strămoșii au cerut un altar de jertfă și așa se face că pelerinii vin din toate colțurile lumii, chiar și din Canada” , spune părintele – duhovnic al mănăstirii, Ghenadie Mogoi . Obștea este formată din 4 viețuitori : un părinte duhovnic și trei maici care împletesc metanii , sculptează în lemn și realizează cruciulițe pentru binecuvântare .

-Foto: Cristina Stoian-

Părticelele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou aduse de la Nea Makri și toate veșmintele acestuia ce se odihnesc în racla din interiorul mănăstirii creează acolo o atmosferă asemănătoare cu cea  din Grecia. Așadar descoperirea acestui loc mi-a adus multă bucurie și le recomand celor care nu reușesc momentan să ajungă până în Grecia să poposească măcar acolo câteva minute.

-Foto: Cristina Stoian-

Fie ca dragostea pentru Dumnezeu a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou să ne fie exemplu și întărire, iar ajutorul lui să nu ne părăsească niciodată! 

Îți mulțumesc Sfânt Mare Mucenic pentru că mă ocroteşti şi mă sprijini mereu !

 

Ai strălucit ca soarele pe Colina Neprihăniţilor şi ai urcat la Domnul pe calea martiriului, dându-ţi sufletul sub loviturile necredincioşilor, Sfinte Părinte Efrem, Mare Mucenic al lui Hristos. Pentru aceasta, ai făcut ca dumnezeiescul har să se reverse neîncetat spre cei ce cu evlavie îţi strigă ţie: slavă Celui Ce ţi-a dăruit putere, slavă Celui Ce ţi-a dăruit harul tămăduirilor, slavă Celui Care dă tuturor tămăduiri prin tine.

(Troparul Sf. Mare Mc. Efrem cel Nou)

 

Surse:

  1. https://doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfantului-cuvios-mucenic-efrem-cel-nou
  2. http://radioconstanta.ro/2016/05/03/audio-foto-sf-efrem-cel-nou-sfantul-fulger-la-gura-dobrogei/
  3. https://doarortodox.ro/2012/05/19/troparul-sf-mare-mc-efrem-cel-nou-5-mai/

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *