Zece motive pentru care aș da oricând un weekend la Constanța pe unul în Brăila (Partea a II-a)
Dragii mei,
Revin, așa cum v-am promis, cu următoarele cinci motive pentru care Brăila, orașul cu formă de evantai, rămâne în topul locațiilor în care aș reveni oricând cu drag.
Biserica ” Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”
Înainte de a vă povesti despre acest lăcaș de cult, aș vrea să menționez faptul că Brăila este un oraș încărcat cu biserici ortodoxe deosebite care merită descoperite. Eu le-am amintit în acest articol doar pe cele pe care am apucat să le vizitez și care au aprins în sufletul meu ceva special.
Localizată pe strada Petru (fosta stradă Petru Maior), Biserica ” Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” este una dintre cele mai vechi și frumoase din falnicul oraș dunărean.
Istoria sa este îndelungată, astfel pe locul unde este actuala biserică a existat o altă biserică mai veche, construită imediat după eliberarea de sub turci în 1836, la concurenţă cu catedrala „Sfântul Nicolae”. Construcţia a fost realizată pe cheltuiala a doi negustori bogaţi din oraş: Petre Boiangiu şi Cristu Ceacăru, primul fiind cel care i-a dat numele de Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” în cinstea patronului său onomastic.
Pe lângă hramul de Sfinţii Petru şi Pavel ea mai are şi hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Această biserică s-a dărmat în anul 1872 din cauza tasării terenului.
Pe locul ei, după ce s-a pregătit terenul, a început construcţia în 1872 a actualei biserici, care va fi finalizată după 9 ani în 1881. Patronul noii biserici, pe lângă Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, este şi Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Supriza descoperirii unei biserici atât de falnice pe o străduță atât de mică și dosnică îi sporește și mai mult farmecul. Vă îndemn să nu ezitați în a explora această zonă a orașului pentru că veți mai avea parte și de alte suprize.
Catedrala Ortodoxă „Nașterea Domnului”
Catedrala Ortodoxă din Brăila este o adevărată bijuterie arhitectonică, fiind cea mai mare biserică ridicată în România imediat după anul 1989. Astfel, în aprilie 1990, P.S. Casian binecuvânta pământul pe care avea să se înalţe „catedrala numărul unu între toate bisericile ridicate după 1989″. 40.000 de oameni au asistat atunci la eveniment.
Considerată, istoriceşte vorbind, a treia catedrală a Brăilei, după „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel” şi „Sf. Nicolae”, Catedrala „Naşterea Domnului” din Bariera Călăraşilor este mândria brăilenilor, având o lungime de 42 de metri şi o înălţime de 50 de metri la turla mare.
Deși pictura interioară încă nu este terminată în totalitate, catedrala deține deja o cantină unde 70 de nevoiași primesc zilnic o masă caldă.
Î.P.S. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, are însă planuri mult mai mărețe pentru viitor și vă invit să urmăriți de acum încolo atât activitățile catedralei cât și acțiunile Sfinției Sale, un adevărat om al lui Dumnezeu.
Grădina Publică Brăila
Grădina publică din Brăila este locația perfectă pentru aceia dintre dumneavoastră care nu caută într-un oraș nou muzee, lăcașe de cult sau clădiri istorice. Localizată în zona dinspre Vadul Schelei , Grădina publică nu impresionează la prima vedere prin nimic.
Însă odată ce pașii ne sunt purtați pe aleile umbrite de copaci seculari avem supriza de a descoperi o mulțime de lucruri frumoase și surprinzătoare.
Un chioșc metalic peste care parcă nici nu au trecut anii, amintește de vremurile în care acordurile fanfarei militare de la Casa Armatei reușeau să facă să vibreze atât întregul parc cât și sufletele ascultătorilor.
În anul 1914 grădina este îmbogățită cu un bazin cu fântână arteziană, ce se afla pe alea principală a parcului, străjuind parcă în fața intemperiilor vremii statuia marelui poet Mihai Eminescu, o fântână arteziană strajuită de două ciobănițe și un ceas din flori unic în țară la acea vreme.
Tot aici veți găsi renumitul „Castel de apă” din Brăila. Cu o înălțime de 40 de metri, turnul de apă reprezintă astăzi doar o simplă mărturie a unor vremuri în care brăilenii încă mai puteau să admire de pe platforma sa rotitoare panorama întregului oraș, în timp ce acorduri de muzică acompaniau plăcut seara petrecută la restaurantul din incinta sa.
În timp ce mergi pe a doua alee, în dreapta, poți întâlni statuia scriitorului brăilean, Panait Istrati, așezată aici cu un scop bine definit: la numai câțiva metri mai în spate se găsește Casa memorială “Panait Istrati”.
Tot în Grădina Publică se află și intrarea în cea mai mare hrubă pe care a avut-o orașul. Hrubele au fost construite de turcii care au stăpânit Brăila vreme de aproape trei sute de ani şi erau folosite drept căi subterane, ferite de ochii lumii, pentru transportul armamentului, bogăţiilor şi alimentelor direct către Dunăre. Legendele locului spun că turcii puteau străbate hrubele călare, atât de spaţioase erau aceste galerii, traseul pornind de la ultima fortificaţie, respectiv de la Citadelă – zona de nord a Grădinii Mari, până la ultimul zid de apărare către Bulevardul Cuza de astăzi, unde se aflau cele nouă bastioane, amplasamentele tunurilor din Garnizoana Brăila. Mai multe informații despre hrubele din Brăila puteți găsi aici: http://www.dozadebine.ro/braila-hrubele-cel-mai-mare-sistem-defensiv-construit-de-a-lungul-dunarii/
Strada Mihai Eminescu
Strada Mihai Eminescu, fosta Stradă Regală, este un loc numai bun pentru o plimbare în timp. Contrastul dintre clădirile vechi și ponosite, precum fostul „Hotel Bristol” („Hotelul Pescăruș” în perioada comunistă) , Teatrul Maria Filotti proaspăt renovat și curcubeul de umbrele colorate fac din această stradă un loc magic, unde parcă la fiecare pas ești purtat într-o altă perioadă din istoria orașului dunărean.
Faleza Dunării
Faleza din Brăila este acel loc al orașului în care bătrâna Dunăre ne întâmpină cu o briză răcoroasă și povești demult apuse. Este locul în care la umbra sălciilor poți citi o carte lăsându-ți imaginația să zburde și să vadă parcă plimbându-se pe lângă tine domnițe în calești colorate și domni cu joben. Este și locul în care poți lua masa pe un vapor admirând măreția fluviului.
Tot de aici, odată cu lăsarea serii poți urca direct pe Esplanada unde se află Fântâna Cinetică (vezi partea I a articolului) pentru a te bucura în continuare de frumusețea acestui oraș special.
Nu aș vrea să termin acest articol înainte de a vă aminti faptul ca Brăila mai are muult mai multe obiective frumoase pe care vă las vouă bucuria de a le descoperi precum: Ceasul public din Brăila; Muzeul Brăilei „Carol I”; Casa Memorială „D.P.Perpessicius”; Casa Memorială „Fănuș Neagu”; Centrul memorial „Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Edmond Nicolau, Ana Aslan, Valeriu Dinu”; Parcul Monument; Biserica „Sfântul Nicolae”; Biserica Greacă cu hramul „Buna Vestire”, una dintre cele mai mari din Europa (acum aflată în renovare).
De asemenea, simpla arhitectură a orașului este una specială și demnă de a fi admirată. Atât casele vechi (marea lor majoritate fiind monumente istorice), cât și cele noi ne șoptesc parcă povestea lor.
Voi încheia cele două articole despre Brăila cu speranța că am reușit să vă transmit și vouă măcar o mică parte din farmecul acestui oraș deosebit și v-am convins să îl descoperiți cu prima ocazie pe care o veți avea. Eu una abia aștept să revin la Brăila și să explorez și restul obiectivelor pe care nu am apucat să le văd.
B riza Dunării duioasă
R everie ce te cheamă „acasă”
A ltare sfinte, porți și catedrale
I storie, clădiri excepționale
L egende care mai de care
A cesta e orașul plin de savoare
Versuri: Cristina Stoian
P.S.: Am completat albumul de fotografii realizate de mine și Ioana cu obiectivele prezentate astăzi și vă invit să îl vizualizați aici: https://cristinastoianblog.pixieset.com/brilaoraalsufletuluimeu/.
Surse:
One comment
Luci
Abia aștept să vizitez acest oraș.
Cred !! că este mai frumos și cu obiective turistice mai importante decît Clujul meu.