Evenimente

Bazele României moderne

ʺHai sa dăm mâna cu mâna

Cei cu inima română,

Să-nvârtim hora frăției

Pe pământul României!

 

Iarba rea din holde piară!

Piară duşmănia-n țară!

Între noi să nu mai fie

Decât flori și omenie!ʺ

Vasile Alecsandri- Hora Unirii

Ziua de 24 ianuarie are o semnificație aparte pentru poporul român, fiind ziua în care Alexandru Ioan Cuza a pus bazele României moderne reușind astfel să își îndeplinească una dintre cele mai mari dorințe ale sale.

Prin alegerea lui ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească, luau naștere Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii (1853-1856) a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune; principatele trebuiau să se numească Principatele Unite Moldova și Valahia. La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

După înlăturarea neașteptată a domnitorului de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă, a fost plină de realizări. Cele mai importante reforme ale domitorului au fost: secularizarea averilor mânăstirești (1863), reforma agrară (1864), reforma învățământului (1864), reforma justiției (1864). De asemenea, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza a început și construirea primei linii de cale ferată din România. Ea avea lungimea de 70 km, făcea legătura între București-Filaret-Giurgiu și reprezenta calea cea mai scurtă care lega capitala țării cu Dunărea și astfel cu restul lumii.

În zilele noastre, ziua de 24 decembrie reprezintă o mare sărbătoare pentru români, fiind organizate diverse evenimente în toate colțurile țării.

De exemplu, în anul 2018, în zorii zilei de azi, din Gara de Nord a pornit spre Iași Trenul Unirii. În trei dintre cele cinci vagoane au urcat pasagerii, celelalte două fiind rezervate grupurilor de pasionați Feroviari și cicloturiști care “vor duce mesajul unității românilor din București la Iași”. După coborâre, cicloturiștii au dansat Hora Unirii cu bicicletele.

Tot la Iași, chiar în Piața Unirii, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei împreună cu Principele Radu, s-au prins în Hora Unirii (n.r. în 2018) împreună cu zecile de mii de oameni veniți să sărbătorească această zi specială. Aș dori să precizez aici faptul că aceasta a reprezentat pentru mine un nou motiv pentru care Familia Regală este simbolul demnității și al iubirii de țară.

Discursul Preafericitului Patriarh Daniel ținut ʺPe cunoscutul Deal al Mitropoliei, reper al istoriei, credinței și culturii, loc al binecuvântărilor care aduc bucurie oamenilor, unde s-au desfășurat în urmă cu 159 de ani ceasurile Unirii, binecuvântate și susținute de rugăciunea Bisericii.ʺ a reprezentat și el un moment important al zilei de astăzi (n.r. discursul din anul 2018).

Preafericirea Sa a numit ziua de 24 ianuarie ʺo zi pentru cinstirea şi îmbogăţirea valorilor poporului românʺ  și a precizat în discursul său faptul că <<Unirea Principatelor Române, începută la Iași în data de 5 ianuarie 1859 și desăvârșită la București în data de 24 ianuarie 1859, nu este „Unirea Mică”, cum zic unii, ci „Unirea de bază”, deoarece ea a constituit temelia pentru formarea în anul 1862 a statului român, numit România.>>

Așadar, ziua de astăzi nu este o simplă zi liberă, ci este un nou prilej pentru a ne aminti că jertfa înaintașilor noștri nu trebuie să rămână în zadar, iar Anul Centenarului, care nu a trecut demulttrebuie să ne unească mai mult decât oricând !

La Mulți Ani România mea dragă, La Mulți Ani români !

 

Surse:

  1. https://ro.wikipedia.org/AlexandruIoanCuza
  2. http://evz.ro/bucurestiiasisireturcutrenulunirii
  3. http://basilica.ro/unireaprincipatelorromane-7cuvintemarcantealepatriarhuluidaniel

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *