Evenimente

Festivalul Multiculturalității

Astăzi, fiind o zi frumoasă de weekend am decis să pornesc spre Parcul „Alexandru Ioan Cuza” locul meu preferat pentru relaxare.

De data aceasta parcul m-a întâmpinat cu o surpriză tare frumoasă, Festivalul Multiculturalității.

Calul Titanilor, noul simbol al parcului, nu mai era singur de această dată. Pe aleile din jurul lui mişunau curioşi zeci de trecători, iar pe fundal se auzeau melodii reprezentative ale țărilor participante la festival.

 

 

 

 

Bulgari, sârbi, macedoneni, bosniaci, români, moldoveni, greci, turci, albanezi, turkmeni, africani, chinezi se întreceau în a-şi prezenta cât mai frumos şi original țara şi tradițiile. Unii dintre ei învățaseră chiar şi câteva cuvinte în limba română.

Trăiai cu adevărat sentimentul multiculturalității. Vechile conflicte dintre aceste popoare dispăruseră ca prin minune lăsând loc bucuriei de a împărtăşi cu toată lumea, indiferent de religie sau culoarea pielii, viața şi obiceiurile țării în care s-au născut.

Bulgarii îşi prezentau mândri dansul lor tradițional, ademenindu-te parcă să intri cu ei în joc.

 

O doamnă din Turkmenistan, îmbrăcată în veşminte tradiționale şi cu un zâmbet larg pe față părea gata să îți răspundă la orice întrebare legată de țara sa.

Sârbii îşi expuneau frumosul port tradițional atât de asemănător cu cel românesc…

Două frumoase macedonence abia aşteptau să îți prezinte harta vechiului lor teritoriu şi să îți povestească despre marele lor rege, Alexandru cel Mare  cunoscut și sub numele de Alexandru Macedon, ale cărui cuceriri spectaculoase i-au făcut stăpâni ai Orientului Apropiat. Din poze îți zâmbeau flăcăi falnici şi domnițe fermecătoare.

Moldovenii afişau chipul falnic al Sfântului Ştefan cel Mare, neîntrecutul domnitor care s-a luptat până în ultima sa clipă de viață să țină unite cele două părți ale Moldovei.

Românii, pe lângă portul popular deja binecunoscut peste hotare au avut ideea unui mic atelier de sticlărie. Un domn foarte concentrat te introducea pe loc în lumea fascinantă a fabricării obiectelor din sticlă. Inele, vaze şi podoabe care mai de care mai colorate şi frumoase aşteptau cuminți să fie cumpărate.

Chinezii îți scriau numele cu literele lor magice, desprinse din poveşti şi îți ofereau spre vânzare un evantai, parcă special pregătit pentru căldurile ce vor urma.

Cel mai mult la acest festival s-au evidențiat însă turcii. Bucătăria turcească a fost ridicată la loc de cinste la festival, fiind pregătită să satisfacă dorințele culinare al celor mai pofticioşi dintre vizitatori. Noi am cumpărat şuberek cu carne, care a mers foarte bine cu un pahar de ayran (iaurt de băut turcesc), o plăcintă cu spanac şi glazură de ciocolată şi o prăjitură cu lapte şi glazură de caramel. Mărturisesc că au fost delicioase! Evident că nu puteam rata nici ocazia de a bea o cafea turcească la nisip 🙂

Acest eveniment este parte a Festivalului Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), o manifestare culturală internațională de amploare, ajunsă deja la cea de- a 13 a ediție. Festivalul se organizează anual în 20 de țări, România fiind una dintre gazdele alese pentru acest eveniment.

Festivalul se desfăşoară în perioada 19-21 mai, aşadar mai aveți timp şi duminică să trăiți această experiență.

Organizatori: Fundația Lumina , în parteneriat cu Primăria Sector 3, Casa Artelor Sector 3 și Fundația Tuna

Locație: Parcul „Alexandru Ioan Cuza”, intrarea dinspre strada Liviu Rebreanu

Mai multe detalii: Festivalul Multiculturalității.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *