Modele și valori

Dăruind vei dobândi (Partea a 4-a)

Dragii mei,

Au apărut noutăți în grupul de tineri din Parohia “Sfântul Nicolae Balta Albă” și nu se putea să nu le împart cu voi! Mai ales acum, când tocmai am împlinit doi ani de când am început această frumoasă aventură.

Silviu, sufletul acestei acțiuni, ne va părăsi. Visul lui cel mai mare, acela de a deveni preot, s-a îndeplinit în Săptămâna Luminată !

Având în vedere acest eveniment deosebit m-am gândit că este musai să realizăm un nou interviu cu el și Ecaterina. Un interviu care să rămână pentru noi exemplu și sprijin pentru a continua această acțiune.

Acestea fiind spuse, să vedem ce ne mai povestesc Silviu și Ecaterina.

R: Silviu, iată că visul tău s-a îndeplinit. Și nu oricum, ci în Săptămâna Luminată. Ne poți spune cum te simți acum și ce urmează să faci în perioada următoare?

S: Hristos a Înviat ! Dau slavă lui Dumnezeu pentru că m-a chemat la înalta treaptă a preoției. Simt o bucurie de nedescris și încerc să adun lumină în suflet pentru a o împărtăși și celor din jur. Am fost numit la parohia Goga (satul Goga), din județul Prahova. Momentan sunt în practică la Mănăstirea Radu Vodă, iar din iulie mă voi muta în parohie.

 

R: Felicitări! Cum v-au primit enoriașii și ce planuri de viitor aveți pentru parohia voastră?

S: Mulțumesc! Oamenii ne-au înconjurat cu multă dragoste și bucurie, este o comunitate mică dar frumoasă. Abia așteptăm să îi cunoaștem pe toți. Pentru moment, cel mai important este să ne mutăm acolo și să ne adaptăm. Apoi, bineînțeles, vom căuta să îi sprijinim pe cei neputincioși din parohie, să implementăm proiecte pentru copii etc. În viitor ne dorim să facem chiar și un centru medical și aici ne bazăm pe tine (râde). Așadar, avem multe planuri… Să ne țină Dumnezeu sănătoși pentru a le putea duce la bun sfârșit!

E:  Oamenii s-au bucurat foarte mult pentru noi și ne-au fost alături. Le mulțumim pentru asta!

 

R: Dumnezeu să vă ajute să vă îndepliniți toate planurile! Revenind la acțiunea desfășurată în Parohia Sfântul Nicolae Balta Albă, ce ați învățat în cei doi ani de când susțineți această activitate?

S: Acești doi ani au trecut foarte repede și ne-au oferit mari bucurii. Am învățat cât de frumos este să sprijini oamenii aflați în dificultate, cu unii dintre aceștia am legat chiar și relații de prietenie, am cunoscut voluntar minunați. Și, mai mult decât atât, Dumnezeu ne-a arătat de fiecare dată că este alături de noi și lucrează pentru mântuirea noastră și a celor din jur.

E: Am învățat că mai am de învățat (râde). Trăgând linie, acum la final, mă încearcă multe sentimente pe care, pe unele, prefer să le păstrez pentru mine. Ideea este că nu te costă nimic să ajuți, chiar și cu o vorbă bună sau chiar și prin faptul că îți rupi din timpul tău prețios pentru a asculta un om care se află în necaz. Cred că cel mai frumos lucru este să aduci bucurie celor din jurul tău, fără să ceri nimic în schimb.

R:Veți continua să participați la împărțirea lunară a pachetelor?

S: Acest lucru va depinde foarte mult de programul meu. Ne dorim să fim în continuare prezenți ori de câte ori timpul ne va permite. Dar îi așteptăm pe voluntari și la împărțirea pachetelor din parohia Goga. J

E: În funcție de cum ne va permite timpul, cu siguranță vom participa!

 

R: Te rog, Silviu, să ne faci un rezumat al celor doi ani de activitate.

S: Pe scurt, cei doi ani de activitate se rezumă astfel:

 • 50 de familii sprijinite lunar cu un pachet de alimente. Am reușit astfel în cei doi ani de activitate să oferim aproximativ două tone de alimente;

 • 2 burse lunare oferite unor studenți;
 • Lunar cumpărăm medicamentele necesare pentru 3 familii;
 • Burse sociale pentru 4 familii;
 • Achitarea facturilor la utilități pentru o familie monoparentală ori de câte ori am fost solicitați;
 • De Paște 22 de copilași au primit hăinuțe noi, iar de Crăciun 27 de copilași au primit cadourile mult dorite;

 • La începutul anului școlar 30 de copilași au primit rechizite;
 • Sprijinim un băiețel cu autism, iar una dintre voluntarele din grup i-a plătit integral două analize importante în valoare de aprox. 10000 de lei;
 • În prezent, primim sprijin lunar și de la Auchan, prin intermediul unuia dintre voluntarii din grup;
 • Timp de un an, mai 2018-mai 2019, am oferit produse de la FruFru în fiecare joi și vineri;
 • De 8 martie, angajatele și proaspetele mămici internate la Spitalul Clinic “N. Malaxa” au primit, la fel ca și anul trecut, o floare din partea noastră.

R: Ce greutăți ați întâmpinat până acum în realizarea acestei acțiuni?

S, E: Nu cred că am avut greutăți, sau cel puțin nu le-am văzut ca și greutăți. Cred că Dumnezeu ne-a purtat mereu de grijă, am avut oameni minunați lângă noi și lucrurile s-au pus în mișcare lună de lună.

 

R: Ce credeți că ar trebui îmbunătățit de către cei care vor continua să sprijine cele 50 de familii și cum vedeți voi continuarea acestei acțiuni?

E: Nu mă simt în măsură să dau astfel de sfaturi. Știu cât de greu poate fi, știu că pot apărea multe probleme sau conflicte și cred că cel mai important lucru este să comunicați, să fiți uniți voi, între voi.

S: Practic, este esențial ca această activitate să continue orice s-ar întâmpla și, ulterior, în funcție de posibilități să se și extindă. De asemenea, cred că ar fi bine dacă ați reuși să mai atrageți și alți tineri alături de voi.

 

R: La final, vă rog să transmiteți un sfat, o încurajare pentru voluntarii care urmează să continue această frumoasă acțiune.

S: Dragilor, vă mulțumesc pentru această frumoasă perioadă din viața mea. Vă felicit pentru implicare și vă doresc să ajungeți la cel puțin 100 de familii. Să nu uitați niciodată că Dumnezeu este Cel care le face pe toate, noi suntem doar “brațe ale milostivirii Sale”, iar Sfântul Ioan Rusul, protectorul nostru mijlocește permanent pentru noi. Hristos a Înviat !

E: Să vă păstrați bunătatea, să aveți mereu o vorbă bună pentru oamenii care au nevoie de voi și când apare o problemă sau o situație tensionată să vă aduceți aminte de ce și pentru cine faceți lucrul acesta. Sunt convinsă că vă veți descurca!

R: Vă mulțumesc! Sper să ne revedem cât mai curând cu vești frumoase din noua voastră parohie!

Cu aceste sfaturi frumoase și deosebit de prețioase voi încheia acest articol, dar nu înainte de a le mulțumi lui Silviu și Ecaterinei pentru acești doi ani minunați!

Fie că sunteți tineri sau nu, vă așteptăm alături de noi! Pentru ca această acțiune să poată continua, avem mare nevoie de sprijin în următoarea perioadă, atât financiar, cât și la împărțirea pachetelor!

Cu Dumnezeu înainte!

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *