Practica greșită a unor femei însărcinate pentru ca bebelușii să aibă o greutate mai mică la naștere
Se spune că sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei. Acest lucru este cât se poate de adevărat, însă la fel de real este și faptul că atât cele nouă luni de sarcină cât și perioada de după naștere au și părțile lor dificile… Să faci un om în toată firea dintr-o mică ființă de câteva kilograme nu este un lucru deloc ușor.
Grețurile matinale asociate sarcinii, necesitatea de a-ți înnoi total garderoba sau durerile puternice asociate nașterii sunt doar câțiva dintre factorii care au condus în ultimii ani la apariția unei practici foarte periculoase în rândul adolescentelor din întreaga lume: fumatul în timpul sarcinii pentru a reduce greutatea bebelușului.

Se pare că totul a plecat de la un mesaj scris pe pachetele de țigări, “Fumatul în timpul sarcinii poate reduce greutatea bebelușului la naștere”, care interpretat greșit a dus la acest obicei deloc sănătos.
Dl. Simone Dennis, profesor asociat al Universității Naționale din Australia, afirmă:
“Unele fete se apucă de fumat pentru prima dată în viața lor chiar în timpul sarcinii, iar cele care deja fumau cresc foarte mult numărul de țigări,sperând că mesajul de pe pachetele de țigări va deveni realitate. Dacă fumezi mai mult, o să îți fie mai bine. Am fost foarte șocat să aud această afirmație. “
Un studiu efectuat pe o perioadă de zece ani de către Universitatea Națională din Australia arată faptul că viitoarele mame tinere sunt atât de speriate de efectele sarcinii asupra corpului lor și de naștere încât sunt dispuse să se apuce de fumat pentru a reduce greutatea bebelușului din pântece. În plus, adolescentele intervievate în cadrul studiului au afirmat și faptul că “Fetițele mici sunt mai drăguțe.”
În realitate, fumatul în timpul sarcinii are un efect minim (dat de fapt de calificările produse de fumat în organismul embrionului ) sau neutru pe greutatea fătului, însă poate avea consecințe extrem de grave, chiar amenințătoare de viață, asupra mamei și a bebelușului. Acest obicei crește semnificativ riscul de naștere a unui făt mort, de avort spontan sau poate conduce la malformații cardiace ale fătului. Pe termen lung, fumatul în timpul sarcinii poate afecta creierul, sângele sau plămânii copilului și crește cu aproximativ 25% riscul de moarte subită a bebelușului după naștere. În plus, un studiu relativ recent a demonstrat faptul că riscul ca un copil să sufere de obezitate ca adult crește direct proporțional cu numărul de țigări fumate de mamă în timpul sarcinii.

De asemenea, femeile care fumează prezintă un risc mai crescut pentru apariția unor sarcini ectopice sau a unor complicații placentare severe, precum placenta praevia.
Optim este ca fătul să aibe greutatea corespunzătoare săptămânii de sarcină, nefiind benefică nici o greutate prea mare, nici una prea mică. Greutatea fătului în timpul sarcinii este influențată de o serie de factori precum greutatea mamei, ereditatea, alimentația mamei, sănătatea maternă, intensitatea fluxului sangvin în vasele mamei etc și poate fi un indicator al unor patologii materne. De exemplu, o greutate intrauterină prea mare a fătului poate fi un indicator al apariției diabetului gestațional. Mai multe informații despre greutatea optimă a bebelușului în fiecare săptămână de sarcină și despre factorii care pot influența acest indicator găsiți aici și aici.
Un studiu efectuat la Universitatea din Brown a observat faptul că bebelușii născuți din mame care au fumat în timpul sarcinii pot prezenta după naștere simptome precum apatie, tristețe, asemănătoare cu cele ale copiilor născuți din mame dependente de droguri.
Menținerea renunțării la fumat este la fel de importantă și după naștere. Bebelușii expuși la fum au un risc mai crescut de a dezvolta boli pulmonare, astm sau infecții ale urechii decât cei care nu au fost expuși la acest toxic. De fapt, copilașii ai căror părinți fumează au șanse cu 38% mai mari de a fi spitalizați pentru pneumonie în primul an de viață.
Indiferent care ar fi motivele pentru care o femeie fumează în timpul sarcinii, este cât se poate de clar că niciunul dintre aceste argumente nu este valid și că acest obicei este unul deosebit de nociv cu efecte pe termen lung, atât pentru mamă cât și pentru beblușul ei.

În concluzie, putem afirma faptul că siguranța mamei și a copilului ar trebui să primeze întotdeauna, iar obiceiuri precum consumul de alcool sau fumatul ar trebui să nu facă parte din viața unei femei însărcinate. Dificultățile asociate unei sarcini pot fi suportate și depășite doar cu sprijinul și dragostea celor din jur, nu prin refugiu în anumite obiceiuri nesănătoase.
Voi ce părere aveți despre acest obicei?
Surse:
- https://www.shared.com/pregnant-teens-have-adopted-this-unsafe-practice-to-keep-their-babies-small/
- https://www.news.com.au/lifestyle/parenting/pregnancy/shocking-trend-pregnant-teens-smoking-to-have-smaller-babies/news-story/573debba14d2f208b778cf1fd9503c7d
- https://www.parents.com/pregnancy/my-body/is-it-safe/drinking-smoking-and-your-pregnancy/
- https://www.elitereaders.com/pregnant-australian-teenagers-smoke-cigarettes-keep-babies-smaller/
One comment
Nicu Viorel
Este tulburator ce gandesc si pun in aplicare anumite viitoare mamici. Chiar nu inteleg cum de nu-si dau seama ca fumand in timpul sarcinii isi otravesc propriul copil. Ori un copil inseamna iubire, protectie, sacrificii, etc. Pana si stresul, oboseala mamei se transmite catre copil.
Este foarte util articolul, pacat ca nu este mediatizat mai mult si distribuit, insa asta este societatea romaneasca, utilul sta ascuns, iar inutilul iese in evidenta.
Cred ca ar fi util un articol despre viitorii tatici, cum ar trebui sa fie pregatiti emotional si psihic, cat si fizic, inainte de momentul conceptiei (ma refer la faptul ca un cuplu nu ar trebui sa intretina relatii sexuale dupa consumul de alcool pt. ca va avea probleme fatul), cat si dupa nastere. Vad prea multe mame parasite dupa nastere, iar asta o pun pe seama lipsei de pregatire a tatilor, pe lipsa simtului matern, etc.