Centenar

Drumul Unirii, de la Bălți la Alba Iulia

Dragii mei,

În urmă cu câteva săptămâni aflam cu lacrimi în ochi povestea basarabeanului Ion Mărgineanu, iar astăzi aș vrea să o împart și cu voi.

În vârstă de 78 de ani, fost profesor și deputat în Parlamentul Republicii Moldova și semnatar al Declarației de Independență, Ion Mărgineanu a pornit joi, 1 noiembrie, pe jos spre Alba Iulia. Călătoria a început din fața Poștei din orașul Bălți (n.r. astăzi în Republica Moldova), unde acum o sută de ani Zemstva județului vota Unirea cu România, fiind prima administrație din Basarabia care semna un astfel de document.

Modest, cu tricolorul în mână și răspândind în jur bucuria de a fi român, fostul profesor își dorește să ajungă la Alba Iulia pe data de 1 decembrie pentru a transmite tuturor mesajul că basarabenii sunt pentru ReUnificare.

Ideea acestei drumeții este purtată în suflet de acest om minunat  încă din anul 1993, atunci când a participat la Alba Iulia, împreună cu o delegație de deputați din primul Parlament al Republicii Moldova, la aniversarea a 75 de ani de la Marea Unire. Fălești, Sculeni, Iași, Târgu Frumos, Războieni, Mircești, Piatra Neamț, Lacu Roșu și Blaj – sunt doar câteva dintre localitățile prin care Ion Mărgineanu va trece pe jos, pe parcursul celor 31 de zile, în drumul său spre Capitala Unirii.

Drumul a fost împărțit în trei etape, iar copiii, trei la număr, îl ajută pe rând pe tot parcursul traseului. Aceștia au grijă ca tatăl lor să aibă unde înnopta și să nu rămână flămând.

În detaliu, întregul drum al Unirii este descris aici: https://www.facebook.com/events/590541624712828/

Astfel, primul oraș mare în care a poposit după trecerea Prutului a fost Iași. Odată ajuns aici, el a mărturisit cu bucurie și emoție:

Eu nu am venit într-o țară străină, am trecut din ograda fiicei în ograda mamei și mă simt aici chiar ca acasă.”

Vă pot spune că îl înțeleg perfect întrucât exact același lucru l-am simțit și eu în luna iunie atunci când am mers în prima mea excursie în Basarabia, însă nu aș fi putut niciodată să formulez acest sentiment unic atât de frumos cum a făcut-o domnul Mărgineanu.

Pe data de 19 noiembrie, înfruntând viscolul și frigul năprasnic, „Bunelul”, așa cum este numit de membrii familiei, a parcurs etapa Gheorgheni – Borzont- Bucin-Sovata, după cum ne informează pagina de Facebook dedicată acestei călătorii.

Ion Mărgineanu ar trebui să devină un exemplu și un model pentru fiecare dintre noi. Ar trebui să învățăm măcar în anul acesta centenar să ne iubim mai mult țara, să vedem frumosul din ea și din oamenii din jurul nostru, să nu mai criticăm ci să trecem la fapte.

Da, știu, veți spune acum „ce fapte când nu avem salarii ca afară și când PSD ne guvernează?” Eu personal consider  și simt cu tot sufletul faptul că dacă eu, ca cetățean al acestei țări ajut (împreună cu alți tineri sau singură) una/ mai multe familii lunar sau când au nevoie și îi spun o vorbă bună bătrânei paciente a cărei principală suferință este singurătatea, deja am făcut o schimbare oricât de mică pentru această țară. Și astfel, dacă măcar jumătate dintre noi ar face un lucru la fel de mic și aparent neimportant, ar rezulta în final un lucru mare și o țară mai frumoasă în ciuda lipsurilor.

Lansez cu ocazia acestui articol și un îndemn pentru voi:

Haideți ca pe 1 Decembrie să ieșim în stradă nu pentru a protesta  ci pentru a ne îmbrățișa și a striga împreună  Asta este România, țara celor din ambele părți ale Prutului și din cele mai diverse colțuri ale lumii, țara oamenilor frumoși, țara falnică și mândră în care am avut onoarea să ne naștem, țara cu peisaje și locuri unice în lume. Asta este România, ȚARA MEA pe care o voi iubi și respecta mereu!

Aș vrea să vă mai rog să îi purtăm cu toții în rugăciune pe domnul Ion Mărgineanu și pe toți românii din toate colțurile lumii.

La final, binecunoscuta formulă de încheiere a Casei Regale din România:

Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

P.S. : Pentru o descriere mai detaliată a României văzută prin ochii mei vă invit să recitiți articolul meu dedicat Zilei Imnului Național: https://cristinastoian.ro/2017/07/29/asta-este-romania/

Surse:

  1. http://infoprut.ro/51033-video-fostul-deputat-ion-margineanu-a-plecat-pe-jos-pe-drumul-unirii.html?fbclid=IwAR3nh75ZRPID2r3xI8J1dk9HynjgL9kpHO_r24SiyWq5i1pVWKghE-oo4pU
  2. http://www.monitorulcj.ro/actualitate/67195-ion-marginenau-un-batran-de-aproape-80-de-ani_-merge-pe-jos-de-la-bali-la-alba-iulia-pentru-a-spune-ca-basarabenii-vor-unirea#sthash.E5UO3WsI.dpbs
  3. http://www.iasitvlife.ro/index.php/categorii/stiri-video/item/64357-octogenarul-ion-margineanu-a-pornit-pe-jos-de-la-balti-spre-alba-iulia
  4. http://tv8.md/2018/11/19/video-tot-mai-aproape-de-alba-iulia-ion-margineanu-isi-continua-drumul-desi-conditiile-meteo-sunt-tot-mai-greu-de-infruntat/

 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *