Pro Viață

Micii supraviețuitori născuți înainte de 24 de săptămâni de sarcină

Conform Daily Mail , atunci când Peyton Keir s-a născut cu 16 săptămâni mai devreme, medicii  i-au avertizat pe părinții ei că aceasta nu are şanse prea mari de supraviețuire.

Dar micuța luptătoare, care cântărea la naştere mai puțin de 900 de grame, a reuşit să uimească pe toată lumea atunci când a plecat acasă alături de părinții săi, Becky şi Steven Keir.

Medicii le-au mărturisit atunci soților Keir că doar 60% dintre bebeluşii născuți la 24 de săptămâni supraviețuiesc după prima lună de viață.

Sarcina lui Becky Keir părea să decurgă normal până în săptămâna 24 când au apărut brusc sângerări. Soțul ei a dus-o imediat la spital unde au descoperit că ea urma să nască. Medicii au ajutat-o pe Peyton să vină pe lume şi apoi ea a fost dusă imediat în secția de terapie intensivă neonatală.

Becky le-a spus jurnaliştilor:

„Nu îmi venea să cred cât de mică era- dar chiar şi aşa era minunată.”

„Era atât de firavă şi delicată… apoi fetița mea a fost pusă într-o pungă ca cele de sandwich pentru a-i proteja pielea.”

„Cântărea doar 811 grame şi ne-a oferit un căscat atât de drăgălaş atunci când s-a născut- dar apoi doctorii şi asistentele au fugit cu ea la terapie ca să o poată salva.”

„Aveam inima frântă, eram supărată pe mine şi mă simțeam vinovată pentru că nu am reuşit să o mai țin câteva săptămâni în pântec până se putea naşte în siguranță.”

Acum, la aproape 1 an, ea se simte foarte bine. Medicii au spus că Peyton ar putea avea dificultăți la învățare sau un grad de paralizie cerebrală, dar până acum nu au detectat nicio problemă din acest punct de vedere.

„… Mi s-a spus că din punct de vedere al dezvoltării ea se află în primele 50 de procente de copii de vârsta ei”, spune mama lui Peyton „… aşadar noi suntem în al nouălea cer de bucurie când o vedem cât de bine se descurcă.”

În mod normal, vârsta minimă de viabilitate a feților este de 24 de săptămâni, deşi unele studii recente demonstrează faptul că această limită este chiar de 22-23 de săptămâni.

Viabilitatea este importantă prin prisma faptului că unele țări o folosesc pentru a determina vârsta legală a avortului. De exemplu, Marea Britanie şi unele state din SUA interzic avortul dupa săptămâna 24 datorită viabilității fătului începând cu această vârstă. Pe de altă parte, multe voci cer actualizarea acestor legi astfel încât acestea să reflecte modul în care tehologia modernă poate ajuta bebeluşi ca Peyton să supraviețuiască la 24 de săptămâni sau chiar mai puțin. În România, avortul se realizează legal până la maxim 14 săptămâni de sarcină.

În Marea Britanie există şi alți bebeluşi născuți înainte de limita inferioară a viabilității care au supraviețuit. Kalel Fitz s-a născut după doar 23 de săptămâni petrecute în pântecele mamei lui, iar doctorii i-au dat şi lui şanse mici de supraviețuire, conform Daily Mail . Picioruşele lui erau atât de mici încât măsurau aproximativ 2,5 cm, iar greutatea lui era de aproximativ 680 de grame. Acum el este micuțul supererou al familiei sale.

Veşti bune vin şi din România unde a început să crească numărul cazurilor de prematuri care au supraviețuit sub limita de viabilitate de 24 de săptămâni. Un exemplu în acest sens este cel al unor gemeni născuți la 23 de săptămâni şi 6 zile. Conform rețelei de sănătate Regina Maria, unde aceştia au fost îngrijiți, ei cântăreau puțin peste 500 grame. După 3 luni petrecute la Terapie Intensivă, micuții au plecat acasă cu o greutate de aproape 2500 de grame şi cu o reactivitate normală pentru vârsta corectată.

Aşadar se poate ! Să ne bucurăm că există aceste minuni şi să ne străduim să părăsim locul fruntaş pe care țara noastră îl ocupă în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă.

 

Articol prelucrat din următoarele surse: Daily Mail (Peyton Keir)Daily Mail (Kalel Fitz)NEJMRegina Maria

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *