De la neinteres la a susține viața
Ce înseamnă să fii pro viață? De ce să susțin viața? Cum să susțin viața? Cu ce mă aleg dacă fac acest lucru?
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care ni le punem mulți dintre noi la un moment dat şi la care eu cred că am reuşit să găsesc răspunsul în ultimii doi ani. De aceea, mi-aş dori să împărtăşesc cu voi această bucurie prin intermediul acestui blog.
Povestea mea începe în anul 2015 pe când eram studentă în ultimul an la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Cursurile şi examenele păreau să îmi ocupe tot timpul, aşadar aveam toate motivele din lume să fiu neinteresată de ceea ce se întâmpla în jurul meu.
Îmi spuneam: „Da, îmi este milă de cei aflați în suferință dar îi voi ajuta suficient atunci când voi deveni medic.”
Se pare însă că planurile mele nu s-au potrivit cu ceea ce era pregătit dinainte pentru mine…
Anul 6 de facultate, luna ianuarie, stagiul de Obstretică şi Ginecologie, gândul îmi fugea deja la emoțille Licenței şi ale examenului de Rezidențiat. După ce am asistat la bucuria unei naşteri, a venit şi ziua în care urma să mergem la chiuretaje.
Îmi umblau prin minte tot felul de gânduri şi întrebări: „Ce urât trebuie să fie acolo, săracele femei”, „Oare voi rezista fără să mi se facă rău?”, „Oare ele ce simt când fac asta?” etc.
Curând, m-am lovit de experiența cruntă a avortului, iar toată ființa mea a fost zguduită de răspunsurile dure la întrebările pe care mi le puneam. Despre această experiență cutremurătoare voi povesti însă mai multe într-un articol viitor.
La câteva zile după această întâmplare, mi-a apărut în fața ochilor o postare de pe Facebook: „În România, zilnic, au loc 400 de avorturi, la cerere. În această seară, de la ora 19:30, pe Trinitas TV, vă dau întâlnire la o dezbatere pe tema avortului şi a mesajului PRO VIAŢĂ!”
Având în vedere experiența pe care o trăisem, faptul că îl cunoşteam pe prezentator şi că invitata era o veche cunoştiință a mea cu care nu mai vorbisem de mult timp, am considerat acestea semne că trebuie să urmăresc emisiunea. Intuiția mea nu a dat greş. În cadrul emisiunii am aflat despre Marşul pentru Viață, un eveniment care promova tocmai consilierea femeilor aflate în situația de a face avort. Am decis imediat să mă implic în organizarea marşului, iar de atunci viața mea s-a schimbat complet în bine.
Acum, că ați aflat povestea mea aş vrea să revin la întrebările de la începutul articolului şi să vă ofer pe scurt, răspunsurile pe care eu le-am găsit.
Ce înseamnă să fii pro viață?
„Pentru mine, să fii pro viață este cool, este înălțător. Înseamnă să susții viața sub toate formele ei, de la stadiul de embrion la cel de adult; să te implici cât de mult poți în a ajuta un copil să vină pe lume; să nu te temi să spui că tu crezi în acel copil, în naşterea acelui embrion dorit de multe ori doar de mamă. Iar bucuria pe care o ai atunci când un copil se naşte datorită susținerii tale este de nedescris…”
De ce să susțin viața?
„Deoarece a susține viața reprezintă cel mai frumos şi demn lucru pe care îl poți face ca om. Sclipirea din ochii mamei care îşi ține în brațe copilaşul nou-născut nu poate fi înlocuită cu nimic, mai ales când ştii că acea viață a venit pe lume şi datorită ție.”
Cum să susțin viața?
„Poți susține viața în mai multe moduri. A spune unei prietene/cunoştiințe care vrea să facă avort <<Eu sunt alături de tine dacă vrei să păstrezi sarcina>> înseamnă a susține viața şi doar aceste cuvinte pot face de cele mai multe ori minuni. La nivel de societate, există diverse Asociații care sprijină femeile aflate în criză de sarcină (adică aflate în pericol de a face avort la presiunile familiei) şi în cadrul cărora ne putem implica ca voluntari. Una dintre acestea este Asociația „Studenți pentru viață”, cea care organizează în fiecare an în Bucureşti Marşul pentru Viață.”
Cu ce mă aleg dacă fac acest lucru?
- Reînveți să fii om într-o societate în care de multe ori alergăm atât de mult după binele propriu încât uităm că trăim în comuniune cu alți oameni;
- Descoperi că îți poți planifica timpul mult mai bine decât credeai că o poți face;
- Te cunoşti pe tine însuți şi înveți să te iubeşti mai mult;
- Ai o stare de bine permanentă şi o bucurie de nedescris în privire;
- Cunoşti oameni deosebiți, care oricând sunt gata să devină prietenii tăi pe viață;
- Ajuți o viață să vină pe lume, aşa cum şi tu ai fost ajutat de cineva la un moment dat;
- Înveți lucruri noi şi demontezi mituri zi de zi.
Închei cu speranța că v-am stârnit interesul în a susține viața şi vă invit alături de mine în această frumoasă poveste pe care voi încerca să v-o redau cât mai real pe acest blog.
4 comments
Alexandru
Felicitari Cristina! Te sustin si iti doresc multe impliniri si binecuvantari!
Cristina Stoian
Multumesc 🙂
Vestemean Rares
Succes in tot ceea ce faci draga Cristina! Sper sa fie un blog in care sa iti pui toate cunostintele si dragostea pentru cititori. Ai grija de tine si spor.
Cristina Stoian
Mulțumesc din suflet ! Sper și eu să reușesc să transmit cât mai multe lucruri frumoase și folositoare prin intermediul acestui blog 🙂