Viața cu diabet zaharat
Tema principală a acestui blog este după cum probabil ați observat deja, VIAŢA.
Până acum, am vorbit doar despre viața nenăscută şi despre şansa pe care ea o merită. Însă, având în vedere faptul că eu sunt medic specialist în specialitatea „Diabet, nutriție şi boli metabolice” mi-aş dori să vorbim şi despre viața cu diabet zaharat.
Văd zilnic această poveste în ochii şi vorbele pacienților. Unii mai conştienții, alții mai neglijenți. Unii la începutul bolii, alții după zeci de ani de boală. Toți însă mă învață câte ceva despre cum să trăieşti cu diabetul. În funcție de firea lor, diabetul le este fie un prieten de cursă lungă, cu care se mai ceartă din când în când dar se împacă în final, fie un duşman declarat cu care sunt obligați să trăiască în comuniune timp îndelungat.
Aşa cum ne este prezentat în cărți, „Diabetul zaharat este un sindrom heterogen, din punct de vedere etiologic, patogenic, clinic şi terapeutic, caracterizat prin hiperglicemie cronică, determinată de scăderea secreției de insulină şi/sau de reducerea sensibilității la insulină (insulinorezistență) a diverselor țesturi, în special a celui muscular, adipos şi hepatic.”
Pe scurt, diabetul zaharat reprezintă o creştere cronică a valorilor glicemiei datorată unei perturbări a secreției insulinei. Insulina este un hormon secretat de celulele beta ale pancreasului endocrin, care are tocmai rolul de a menține nivelul glucozei din sânge în limite normale.
Există 4 tipuri de diabet zaharat:
- Diabetul zaharat tip 1, datorat unei distrugeri prin mecanism autoimun a celulelor beta pancreatice. Acest tip de diabet se caracterizează de obicei prin deficit complet de insulină, apare în special la tineri şi necesită tratament cu insulină toată viața.
- Diabetul zaharat tip 2, datorat unei scăderi progresive a funcției secretoare de insulină a celulelor beta pancreatice datorită insulinorezistenței. Acest tip de diabet este frecvent asociat cu obezitatea.
- Diabetul gestațional, apărut în timpul sarcinii, în al doilea sau al treilea trimestru
- Alte tipuri specifice de diabet zaharat: defecte genetice ale funcției celulelor beta pancreatice, defecte genetice ale acțiunii insulinei, afecțiuni ale pancreasului exocrin, diabetul indus de medicamente sau alte substanțe chimice, etc.
Tratamentul cu insulină a devenit în rândul multora dintre pacienții cu diabet zaharat o pedeapsă, o sperietoare de care trebuie să te fereşti cât de mult poți. Astfel, întrebarea cel mai des întâlnită în rândul pacienților nou diagnosticați cu această boală este: „Trebuie să fac insulină domnule/doamnă doctor, că eu nu prea aş vrea?”

Răspunsul depinde de tipul diabetului. Având în vedere faptul că primele două tipuri sunt cel mai des înâlnite, mă voi referi doar la ele.
În diabetul zaharat de tip 1, DA, trebuie să faci tratament cu insulină toată viața. Pancreasul tău nu poate secreta insulină şi de aceea trebuie să îl ajuți. Ştiu că o să fie greu, va trebui să ții regim, să ştii cum să gestionezi scăderile prea mari ale glicemiei, să îți faci 4 injecții pe zi şi să te înțepi de şi mai multe ori pentru a vedea ce glicemie ai. Dar, dacă accepți boala, dacă încerci să o înțelegi, vei ajunge să duci o viață aproape normală. Vei putea să mănânci chiar şi tort din acela bun de ziua ta, dacă înveți câtă insulină să îți faci în plus pentru acea felie. În plus, au început să apară şi în România sisteme de monitorizare a glicemiei prin intermediul unui senzor şi astfel vei putea scăpa măcar de o parte dintre înțepături. De asemenea, pompele de insulină, acele sisteme care odată montate injectează singure cantitatea programată de insulină, sunt din ce în ce mai răspândite şi la noi. Aşadar, lucrurile nu sunt chiar atât de rele cum păreau la prima vedere. Curaj, ai o grămadă de oameni care sunt alături de tine !
În diabetul zaharat de tip 2, NU, tratamentul cu insulină nu este întotdeauna obligatoriu încă de la începutul bolii. Dacă glicemiile de debut sunt foarte mari, poate fi necesar un tratament cu insulină câteva luni. Dar, de obicei, tratamentul cu antidiabetice orale este suficient pentru o perioadă mai lungă de timp. Însă, după mai mulți ani de evoluție a bolii, rezervele de insulină ale pancreasului se pot epuiza complet şi astfel insulinoterapia devine indispensabilă şi în acest caz. Uneori este suficientă o singură injecție pe zi, alteori sunt necesare 4 injecții pe zi. De asemenea, regimul alimentar este esențial. El te poate ajuta să amâni cât mai mult momentul în care va trebui să te injectezi. În caz că eşti obez, regimul te va ajuta să scazi şi în greutate, ceea ce va duce la un control şi mai bun al valorilor glicemice. Aşadar, respectă regimul te rog şi nu te speria, injecția cu insulină nu este ceva greu, acul este extrem de subțire şi nu doare. Sunt atâția copii care îşi fac singuri insulina încă de la vârste fragede şi tu nu poți? Curaj, ai o grămadă de oameni care sunt alături de tine !
Tot ceea ce am scris mai sus legat de tratamentul cu insulină este inspirat din viața reală, din fricile pacienților, din curajul adolescentului care îşi face singur insulină încă de la zece ani, din experiența doamnei profesoare care are diabet tip 1 de 40 de ani şi cu toate acestea îşi face meseria cu dragoste, fără ca vreun elev să bănuiască boala ei…
În concluzie, Viața cu Diabet poate să fie şi frumoasă, depinde doar de noi să o facem astfel !
Sursa informațiilor referitoare la definiția şi clasificarea diabetului zaharat:
- „Tratat român de boli metabolice”, Viorel Şerban, vol. 1, pag. 69-71.
- AMERICAN DIABETES ASSOCIATION. STANDARDS OF MEDICAL CARE IN DIABETES—2017, p. S11
Sursa fotografii:
One comment
Bogdan Merla
Doamne ajuta Cristina. Bogdan din SPV. M-a impresionat felul in care ai pus problema. Copii de 10 ani care isi fac singuri injectia cu insulina si profesori, profesoare de 40 care predau copiiilor cu dragoste, bucurie, daruire, devotament, fara sa banuiasca nimeni problema lor. Adevarate lectii de viata si de eroism. Eu ma plang de suferinta mea, dar altii poarta cu eroism o Cruce mult mai grea decat a mea, de multe ori fara speranta de vindecare.
Multumesc bunului Hristos ca am ajuns pe blogul tau in seara asta, sunt multe lucruri frumoase de invatat pe aici.
Seara placuta. Doamne ajuta.